Idyllische bed en breakfast bij de natuur

STAL, BAKHUIS, KELDER
DE STAL


De stal heeft een vloeroppervlak van 130 m2. Vroeger werden hier het vee en de paarden van de bezoekers aan de herberg gestald of ging men "op stro". De herbergfunctie verviel medio 19e eeuw. Daarna werd er "geboerd" tot medio 1970. Hierna raakte de stal zijn functie kwijt en kwam in verval.  De stal is inmiddels gerestaureerd. Onder de vloer met vloerverwarming ligt nog steeds de oude potstal. Potstallen hebben de arme zandgronden van Brabant  vruchtbaar gemaakt. De mest uit de potstal werd jaarlijks over het land uitgereden. Uniek aan de potstal van Den Eijngel is dat deze 17e eeuws gedateerd is en daarmee één van de oudste potstallen is in Brabant. 

HET BAKHUIS


Bakhuizen behoorden steevast tot het boerenerf. Omdat boerderijen vroeger van hout, leem en stro werden gebouwd bestond er een groot gevaar voor brand. Door een bakhuis los van het hoofdgebouw te bouwen werd dit gevaar beduidend verminderd. Als er wel brand uitbrak bleef de boerderij meestal gespaard. Omdat er nog weinig authentieke bakhuizen zijn behoren deze tot het historisch erfgoed.

Het bakhuis van Den Eijngel is gerestaureerd en in de oven kunnen wel 50 broden tegelijk worden gebakken, maar natuurlijk ook pizza's en dergelijke. Het bakproces is een echte belevenis! Met musterds (dat zijn takkenbossen), vuur , zuurstof en deeg wordt een ouderwets brood gebakken.

KELDER 


Bij brouwerijen, herbergen en boerderijen horen kelders. Toen wij het pand kochten waren er geen kelders. Wij wisten toen nog niet dat de kelders ooit dicht gestort waren en ondergronds in tact. Bij deze vondst was de verrassing groot. Van de twee kelders hebben wij één kelder, gedateerd laat middeleeuws, in nagenoeg oorspronkelijke staat teruggebracht. Dan weet u hoe en waar wij uw ontbijt, biertje of wijn op temperatuur houden. In de na-zomer ligt de kelder vol met fruit van onze eigen fruitbomen.  

TUIN
ONTWERP VAN DE TUIN


De tuin kenmerkt zich door een eigentijdse inrichting maar wel met alle herkenbare elementen van een boerentuin. Dat wil zeggen (fruit)bomen, hagen, inlandse planten en struiken en kruiden. UIteraard ontbreken een waterput en een zogenaamde putmik niet. De tuin is 8 jaar geleden nieuw ingericht. Bij goed weer kan het ontbijt in de tuin worden geserveerd en kunt u het late middagzonnetje opzoeken.

In de voortuin staan een bijenkast in het bloemrijke grasland en vier hoogstamfruitbomen. De tuin is rijk aan vogels. Onder de oude dakpannen van het huis en in de hagen is het goed nestelen.We hebben al zeven jaar "vaste gasten". In een kerkuilen kast in de stal zijn inmiddels 30 jongen groot gebracht. Kerkuilen zijn nachtdieren.Soms hoor je een ijzige schreeuw in de nacht....Dan weet je dat er ondanks de nacht nog leven is in de tuin. 

Ons achterland een beeklandschap én de Kampina


Het achterland van onze tuin is de Kampina en het beeklandschap van de  Heerenbeekloop en de Beerze. Vennen, bossen, beken en cultuur landschap wisselen elkaar af. De natuur maakt de omgeving waar u verblijft uniek!