Idyllische bed en breakfast bij de natuur

Historie in het kort:

  • Rijksmonument
  • Oudste delen 15e - 16e eeuw
  • Oorspronkelijk brouwerij en herberg
  • Laatste anderhalve eeuw boerderij 
  • Historische bebouwing: woonhuis en stal - brouwhuis - bakhuis -  Vlaamse schuur - Brabantse dwarsdeelschuur - waterput
  • In 2024 wordt de historische Brabantse dwarsdeelschuur herbouwd


WOONHUIS EN STAL


 De herberg hield op medio 19e eeuw en was in het woonhuis. Overnachters gingen "te bed" in de bedsteden of "in het stro". Na beeindiging van de brouwerij en herberg werd er "geboerd" tot medio 1970. Hierna raakte de stal zijn functie kwijt en kwam in verval.  De stal en het woonhuis zijn inmiddels gerestaureerd. Onder de vloer met vloerverwarming ligt nog steeds de oude potstal. Potstallen hebben de arme zandgronden van Brabant  vruchtbaar gemaakt. De mest uit de potstal werd jaarlijks over het land uitgereden. Uniek aan de potstal van Den Eijngel is dat deze 17e eeuws gedateerd is en daarmee één van de oudste potstallen is in Brabant. 

BAKHUIS TOEN 


Bakhuizen behoorden steevast tot het boerenerf. Omdat boerderijen vroeger van hout, leem en stro werden gebouwd bestond er een groot gevaar voor brand. Door een bakhuis los van het hoofdgebouw te bouwen werd dit gevaar beduidend verminderd. Als er wel brand uitbrak bleef de boerderij meestal gespaard. Omdat er nog weinig authentieke bakhuizen zijn behoren deze tot het historisch erfgoed.


Bakhuis NU 

Het bakhuis van Den Eijngel is gerestaureerd en in de oven kunnen wel 50 broden tegelijk worden gebakken, maar natuurlijk ook pizza's en het oer Brabantse worstenbrood . Het bakproces is een echte belevenis! Met musterds (dat zijn takkenbossen), vuur , zuurstof en deeg wordt een ouderwets brood gebakken.